01.02.2019- 01.02.2019
Adana Bilim Şenliği (TÜYAP)
Adana Bilim Şenliği 20-21 Aralık 2018 tarihlerinde TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. Etkinlik çerçevesinde yüzü aşkın stant açılmış, içerisinde Adana BTÜ’den Bölümler de yer almıştır. Adana BTÜ Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği; Doç. Dr. Nazife Erarslan’ın yönetiminde, Araş. Gör. Arman Ehsani ve Araş. Gör. Taşkın Yıldız’ın katılımıyla, “Kaya Dayanım Testleri” adıyla stant açmıştır.

Şenlik ile bilim kültürünün ve iletişiminin topluma yayılması, çocukların ve gençlerin bilim alanlarında kariyer yapmalarının özendirilmesi, bilimsel bilginin eğlenceli bir ortamda aktarılması amaçlanmıştır. Onlarca projenin tanıtıldığı etkinlikte on binlerce öğrenci, öğretmenleriyle birlikte ziyaretlerde bulunmuştur.

Stantta kaya mekaniği deneyi için 38 mm çaplı silindir numuneler kullanılmıştır. Bu deney ile öğrencilere; madenlerin ekonomik olarak üretilebilmesi, metroların açılabilmesi ve binaların özellikle depremlere karşı dayanımlı olabilmesi için kayaların dayanım özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerektiği anlatılmıştır.

Ayrıca, çinko cevherinin değerlendirilmesi amacı ile kimyasal çözündürme (liç) yöntemini gösteren deney gerçekleştirilmiştir. Bu deneyle doğada bulunan cevher ve minerallerin, (çözündürme-liç gibi) kimyasal yöntemlerle değerlendirilmesi basit bir şekilde gösterilmeye çalışılmıştır.

Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü’nün standı öğrencilerin ve öğretmenlerin büyük ilgi odağı olmuştur.

Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Standını, Şenlik esnasında, Adana Valisi Sayın Mahmut Demirtaş da ziyaret etmiştir. Kendisi, metro inşaatlarının ekonomik yürütülmesinde gerçekleştirilen akademik çalışmaların kritik önem arz ettiğine vurgu yaparak Bölüm çalışanlarına yürüttükleri projeler ve çalışmalar için tebrik etmiştir.